Stappenplan aankoopbegeleiding

1.FINANCIEEL ONDERZOEK

Indien u zelf nog geen hypotheekgesprek heeft gehad, zullen wij door een onafhankelijk hypotheekadviseur, geheel vrijblijvend voor u een berekening laten maken om te bekijken wat uw financiële mogelijkheden zijn. Daardoor weet u of u de woning waar u belangstelling voor heeft kunt betalen en wat uw maandlasten dan ongeveer zullen gaan worden.

2. BEZICHTIGEN

U gaat de woning die u op het oog heeft een eerste keer alleen bezichtigen, dit is een oriënterende en vrijblijvende bezichtiging. U bekijkt zelf of de woning aan uw verwachtingen voldoet en of u er het juiste gevoel bij heeft. 

3. EVALUATIE EERSTE BEZICHTIGING

Na deze eerste indruk van de woning, vernemen wij graag van u of u op de woning door wenst te gaan of niet. Indien u verder wilt gaan met deze woning, zal ik contact opnemen met de verkopende makelaar en een afspraak maken voor een tweede bezichtiging, waar wij dan samen naartoe zullen gaan.

4. DE TWEEDE BEZICHTIGING / OPNAME EN VOORONDERZOEK

Voordat de tweede bezichtiging zal plaatsvinden zal ik een vooronderzoek verrichten wat inhoudt dat ik bekijk voor welke prijzen vergelijkbare woningen in de directe omgeving zijn verkocht. Tevens zal ik het bewijs van eigendom opvragen, waar eventuele bijzondere (waarde beïnvloedende) erfdienstbaarheden en kwalitatieve verplichtingen in vermeld kunnen staan en dus van belang is voor de waarde van de woning. 

Een tweede bezichtiging is voor u van belang omdat u dan vaak dingen ziet die u de eerste keer wellicht over het hoofd heeft gezien. Een eerste keer bekijkt u vaak alleen de ruimtes en de indeling, maar een tweede keer kijkt u veel kritischer!

Terwijl u alles nog een keer uitgebreid kunt bekijken, zal ik de woning voor u opnemen. Er wordt dan met name gelet op de onderhoudstoestand van de woning, omgevingsfactoren, afwerkingsniveau, eventuele gebreken, courantheid etc. Ook wordt er bekeken of het noodzakelijk is om een bouwkundige keuring uit te laten voeren.

5. EVALUATIE

Na deze tweede bezichtiging zullen wij alle plus- en minpunten van de woning samen met u bespreken. Indien u nog steeds enthousiast bent over de woning zullen wij contact opnemen met de verkopende makelaar om nadere afspraken te maken (bijv. een optie, uitvoeren bouwkundige keuring of het uitbrengen van een bieding)

6. ONDERHANDELINGEN

In overleg met u zal er een eerste openingsvoorstel worden uitgebracht. Afhankelijk van dit voorstel zal ik met de verkopend makelaar in onderhandeling treden, waarbij de biedingen uiteraard door mij zullen worden onderbouwt. Ik houd rekening met de door u opgegeven wensen zoals de uiteindelijke aankoopsom, opleveringstermijn en overige voorbehouden zoals bijvoorbeeld het voorbehoud van financiering, voorbehoud bouwkundige keuring etc. U wordt het gehele traject op de hoogte gehouden, er worden geen afspraken gemaakt zonder eerst met u overlegt te hebben.

7. OPMAKEN EN CONTROLE KOOPAKTE

Het doel is uiteraard om een succesvolle transactie te kunnen bereiken voor u. Zodra dit doel is bereikt en u koper mag worden van een nieuwe woning, zullen wij uw personalia, een kopie van uw legitimatiebewijs en alle relevante gegevens bij de verkopend makelaar aanleveren. Zodra de koopakte is opgesteld, zal ik deze koopakte controleren en uw eventuele vragen beantwoorden.

8. HYPOTHEEKOFFERTE

Voor u is het nu van belang dat u binnen het termijn van het aflopen van de ontbindende voorwaarde voor de financiering, een hypotheekofferte verkrijgt. De Nationale Hypotheekbeurs zal er alles voor in het werk stellen om u een passende hypotheekofferte met een zo aantrekkelijk mogelijk rentetarief te doen toekomen. Het voordeel van de Nationale Hypotheekbeurs is dat zij zaken doen met een groot aantal geldverstrekkers waardoor zij niet gebonden zijn aan slechts één enkele bank. Op deze manier kunnen zij voor u bekijken welke hypotheekvorm het beste bij uw situatie past en welke geldverstrekker op dat moment het aantrekkelijkste rentetarief hanteert en/of de gunstigste voorwaarden heeft. Het is uiteraard geen verplichting om uw hypotheek via de Nationale Hypotheekbeurs af te sluiten, maar onze ervaring met dit bedrijf is al vele jaren zeer goed. Het is wel aan te bevelen om hier een vrijblijvend gesprek aan te gaan, zij zijn kundig, denken met u mee en ook heel belangrijk….werken snel en accuraat.

9. INSPECTIE VAN DE WONING

Voordat de woning bij de notaris zal transporteren zullen wij samen met u de woning inspecteren om te controleren of de woning zal worden opgeleverd volgens de afspraken die u met de verkopende partij bent overeengekomen. Indien door u de staat van de woning akkoord is bevonden, zullen wij naar de notaris gaan die de akte van levering en de (eventuele) hypotheekakte zal verlijden. Indien de woning echter niet wordt opgeleverd zoals is overeengekomen, zullen er in overleg met u maatregelen worden getroffen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om 5% van de aankoopsom bij de notaris in depot te houden totdat verkoper wel aan zijn verplichtingen heeft voldaan.

10. KOSTEN / NO CURE NO PAY

De kosten voor deze aankoopbegeleiding worden vrijwel altijd door de makelaar voor u terugverdient. U betaalt voor deze dienst slechts € 995,- incl. BTW bij een vraagprijs tot € 250.000,-. Bij een vraagprijs boven de € 250.000-,- kost een aankoopbegeleiding € 1.299,- incl. BTW.  Indien er echter geen koopovereenkomst wordt bereikt, kost deze service € 299,- incl. BTW. Dit bedrag wordt ook bij u in rekening gebracht indien er wel een koopovereenkomst wordt bereikt, maar u om bepaalde redenen toch afziet van de aankoop (bijvoorbeeld omdat u de financiering niet rond krijgt).   

11. NAZORG

Uiteraard kunt u ons altijd benaderen met eventuele vragen c.q. opmerkingen. Of indien er onverhoopt toch nog zaken aan de orde komen, kunt u ons uiteraard bellen voor advies hoe de juiste weg te bewandelen.

Contact opnemen