Overbruggingsgarantie

Waarom Overbruggingsgarantie®?
Zolang de eigen woning nog niet is verkocht durven veel kopers de stap naar een nieuwe woning niet te zetten, wat begrijpelijk is de lasten voor twee woningen zijn voor veel mensen moeilijk te dragen en is een risico dat bijna iedereen wilt uitsluiten.

Het principe van Overbruggingsgarantie is eenvoudig. De verkoper van een woning besluit in overleg met de makelaar om de woning inclusief Overbruggingsgarantie aan te bieden. Dankzij Overbruggingsgarantie worden eventuele dubbele woonlasten binnen de afgesproken garantietermijn door de verkoper aan koper gecompenseerd, zolang zijn of haar eigen woning nog niet is verkocht en overgedragen. Overbruggingsgarantie wordt aangeboden met een termijn van 1 of 2 jaar. De garantie compenseert de eventuele dubbele woonlasten van de koper tegen een vast percentage van 2,5% van de koopsom op jaarbasis. Tijdens het onderhandelingsproces wordt bepaald of de Overbruggingsgarantie geldt voor 1 of 2 jaar, of dat deze vervalt. Wanneer de verkoop rond is, legt de makelaar van de verkoper de eventuele Overbruggingsgarantie vast in de koopakte.

Overbruggingsgarantie biedt 3 voordelen voor een koper:

  • u kunt zonder zorgen een nieuwe woning kopen voordat u uw eigen woning verkoopt;
  • uw dubbele woonlasten worden maximaal 2 jaar gecompenseerd;
  • u kunt uw eigen woning voor de beste prijs verkopen omdat u geen last heeft van tijdsdruk.

Overbruggingsgarantie biedt ook voordelen voor een verkoper:

  • mogelijk meer gegadigden voor uw woning;
  • u voorkomt extra kosten van een langere verkooptijd (rentekosten, advertentiekosten etc.);
  • u krijgt eerder de beschikking over uw eventuele overwaarde zodat u meer zekerheid heeft en ook een andere woning kunt aankopen;
  • doordat u uw woning waarschijnlijk sneller verkoopt, heeft u ook niet te maken met het verlagen van uw vraagprijs.

Het garantiebedrag staat vooraf vast
Met Overbruggingsgarantie worden de dubbele woonlasten gecompenseerd op basis van een vast percentage. Namelijk 2,5% van de koopsom van de nieuwe woning. Het garantiebedrag staat dus vooraf vast: 2,5% voor 1 jaar, 5% voor 2 jaar. Zo weten koper en verkoper dus altijd vooraf waar zij aan toe zijn.

 

Stappenplan overbruggingsgarantie (pdf)

Voor meer informatie zie www.overbruggingsgarantie.nl